Специфични китайски клечки – Куайдз
中国国际广播电台

      Казват, че в света има три начина за ядене. 40% хора ядат директно с ръце, 30% с нож и вилица, а останалите 30% - с клечки.

    Клечите са велико изобретение на китайците. Още през епохите Ин и Шан се използват клечки, но тогава те не се наричат Куайдз. Хората ги наричат Джу или Джя. Според историческите данни, на диалекта на Източен Китай, клечките – Джу и спиране –Тинджу има еднакво произношение. Хората, занимаващи се с лодки на реката, не обичат думата спиране – Тинджу, затова те наричат клечките Куай, което на китайски означава “бързо”. Такъв е произхода на името на клечите.

    Как са изобретени клечките? Предполага се, че в древността хората ядат с помощта на две пръчки или бамбуково стъбло, и така постепенно се оформят клечките. Структурата на Куайдз е много проста – само две клечки, които са лесни за употреба.

    Въпреки, че са много прости, китайците обръщат голямо внимание на материала и оформянето на клечките. Още преди 2000 години съществуват клечки, изработени от слонова кост и бронз. После в императорския дворец, правителствата и богатите семейства  използват клечки от злато, сребро и с нефрит за красотата им. Дори в края на клечите се прикрепва сребърна глава, чрез която се проверява дали има отровни вещества в яденето.

    Клечките играят важна роля в китайските традиционни обичаи. На някои места в зестрата на младоженката е необходимо да има два чифта клечки и две купи, свързани с червено въже. Хората ги наричат “купите на децата”. Защото на китайски думата “клечки” и “бързо” има еднакво произнасяне, а Дз означава сина. Обичаят изразява желанието за раждане на деца.

    Използването на китайските клечки привлича много чужденци. В някои страни дори има специални ведомства за обучение по използването на клечките. Медицинските експерти считат, че честото използване на клечките ще развива и стимулира мускулите и ставите на тялото, както и ръката и мозъка.

    Китай е роден край на клечките. Но първият музей за клечките се намира в Германия, където са изложени повече от 10 хиляди вида клечки, изработени от злато, сребро, нефрит, животински кости, и други материали.